L'escriptor i periodista Francisco González Ledesma ha mort als 87 anys a Barcelona. Nascut al Poble-sec, Ledesma està considerat un dels pares de la novel·la negra espanyola. Seves són les històries del famós inspector Méndez, que es movia com ningú per la Barcelona dels baixos fons del franquisme. El reconeixement li va arribar l'any 1984 amb la novel·la 'Crónica sentimental en rojo', amb què va guanyar el Premi Planeta. La seva salut es va ressentir l'any 2011 arran d'un ictus, fet pel qual va restringir les aparicions públiques.
L‘inspector Méndez s’ha quedat orfe. El seu pare, l’escriptor i periodista barceloní Francisco González Ledesma, ha mort aquesta matinada dies abans de fer els 88 anys. A través de Méndez, Ledesma va saber retratar com pocs la Barcelona més canalla del franquisme. Els baixos fons de la ciutat, sobretot del Raval, però també del Paral·lel i el Poble-sec, el barri on va néixer l’escriptor l’any 1927. I va ser precisament aquest, el seu personatge més conegut, el protagonista de la novel·la ‘Crónica sentimental en rojo’, amb què va guanyar el Premi Planeta l’any 1984, i també la popularitat i la projecció fora, especialment a França.
La carrera literària de Ledesma, però, va començar molt abans. Amb només 15 anys ja feia guions de còmic per a l’editorial Bruguera. Provinent d’una família humil, l’escriptor barceloní es va pagar la carrera de dret escrivint novel·les de l’oest americà. En va escriure més de 400, a un ritme frenètic de fins a una novel·la per setmana, sota el pseudònim de Silver Kane.
L’última novel·la de Ledesma, ‘Peores maneras de morir’, es va publicar ara fa dos anys, el 2013. Era l’onzena història protagonitzada per Méndez, passejant per una Barcelona que l’inspector ja no reconeixia. La va escriure mentre es recuperava de l’ictus que va tenir el 2011 i arran del qual va espaiar les intervencions públiques.
A banda de la faceta com a escriptor, Ledesma també va desenvolupar una carrera periodística important. Va ser redactor en cap tant al ‘Correo de Cataluña’ com a ‘La Vanguardia’. També va ser un dels fundadors, l’any 1966, del Grup Democràtic de Periodistes, una associació clandestina que va treballar per la llibertat de premsa durant els anys del franquisme.
L’any 2006, l’escriptor va publicar un llibre de memòries, ‘Historia de mis calles’, en què repassa les seves vivències quan encara era un nen en la Barcelona de la Guerra Civil. Un testimoni que també va recollir en una llarga entrevista el programa de BTV presentant per Manuel Campo Vidal, ’Barcelona: ciutadans en temps de guerra’.
BTV, 2 de març de 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada