2 de març 2015

Mascarell: "González Ledesma ha estat estat el pare intel·lectual d'una generació"

El món de la cultura lamenta la mort de l'escriptor barceloní

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat l'escriptor i periodista Francisco González Ledesma i la seva aportació tant en la literatura com en el periodisme: "Ha estat pare intel·lectual d’una generació referent de la literatura de la ciutat, escriptors alguns dels quals ja desapareguts, que l’han reconegut com el seu mestre", ha dit Mascarell. I ha afegit: “Barcelona és, per a molts lectors de novel·la negra arreu del món, una ciutat policíaca i de misteri, i ell té bona part del mèrit que així sigui. La seva notable popularitat en mercats internacionals, especialment a França, i la publicació de les seves obres per les editorials de més prestigi constata la qualitat de la seva literatura i la facilitat amb què les seves històries captiven el públic”.
 
Mascarell també ha recordat com González Ledesma va batallar per la llibertat d'expressió com a periodista: “No vull deixar de recordar que González Ledesma ha estat un lluitador per la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa. Cal recordar aquell Grup Democràtic de Periodistes, que va crear als anys 60, i que des de la clandestinitat es rebel·lava contra la censura imposada. Una reivindicació de les llibertats i del propi pensament que mai ha abandonat”.
 
L'escriptora Maruja Torres ha recordat que l'escriptor i periodista "va gaudir molt de la seva llarga i fructífera vida" i ha enviat un missatge a la seva família: "Abraçades per als seus, el seu record i la seva literatura, per a tots".
 
RBA Llibres ha lamentat profundament la mort de l'escriptor Francisco González Ledesma, guanyador del I Premi RBA de Novel·la Negra amb 'Una novela de barrio', un autor, ha dit, que "ens llega una sòlida carrera literària". L'editorial s'ha unit "al dolor de la seva família, de la Barcelona del comissari Méndez i de l'Arizona de Silver Kane", un dels pseudònims que va utilitzar al llarg de la seva carrera. A més de la novel·la guanyadora del Premi RBA, el grup editorial va publicar a la seva col·lecció Sèrie Negra "Història de dios en una esquina" i "La dama de Cachemira". S'ha referit a l'autor de 'Historias de mi calle' com "un dels pares del gènere negre a Espanya", amb una carrera literària de la qual "els seus milers de lectors seguirem gaudint, des de la Barcelona del comissari Méndez fins al Llunyà Oest de Silver Kane". El comunicat acaba amb un "et trobarem a faltar, Francisco González Ledesma, Enrique Moriel, Silver Kane, Taylor Nummy, Silvia Valdemar, Rosa Alcázar, Fernando Robles", en referència als molts pseudònims que va utilitzar l'escriptor barceloní.

Ara, 2 de març de 2015