7 de set. 2007

Gonzalez Ledesma guanya el primer Premi de Novela Negra RBA

Isabel Fernández

"Barcelona és la meva mare i la meva madrastra". Així rebia un emocionat Francisco González Ledesma, als jardins de l'Hotel Juan Carlos I, la primera edició del Premi Internacional de Novela Negra RBA. Amb 125.000 euros, aquest és el guardó del seu gènere millor dotat del món. Escollida entre un total de 180 obres, Una novela de barrio "és l'aventura interior d'un pare que vol reconstruir la vida del seu fill mort". Per arribar a aquest objectiu, Gonzalez Ledesma s'ha servit del seu vell personatge, Méndez, que una vegada més, es retroba amb la seva ciutat i el seu barri, el Poble-Sec.

El director general de RBA libros, Joaquim Palau i Anik Lapointe, directora editorial, han explicat que la raó de ser d'aquest nou premi és la consolidació de l'editorial com especialista i líder del gènere negre. "Tot grup editorial de prestigi té un premi de novel·la, i nosaltres hem triat la temàtica amb la que tenim més experiència i una trajectòria reconeguda"-explica Palau. A partir d'ara, el premi es convocarà de forma anual i amb una clara vocació internacional.
L'obra guanyadora s'ha hagut de batre amb 180 manuscrits arribats de tota Espanya, diferents països d'Amèrica Llatina i els Estats Units. El fet que només hi pugui haver un guanyador, permet als convocants donar la quantitat més alta de tots els premis de novel·la negra del món. El jurat, format per Soledad Puértolas, Suso de Toro, Lorenzo Silva, Antonio Lozano i Anik Lapointe han donat els 125.000 euros a l'autor d'Una novela de barrio perquè, tal i com diu Lorenzo Silva, van descobrir entre totes les obres, al "millor González Ledesma" que han llegit mai. Silva creu que a Una novela de barrio, "la mirada de Méndez (personatge mític de Ledesma) és més humana, i destaquen una galeria de personatges excepcionals, "com Miralles o Mabel".
Una historia sobre la venjança i una Barcelona diferent Gonzalez Ledesma explica que porta 20 anys amb aquesta novel·la, "l'he trencat dues vegades i l'he tornat a escriure dues vegades més". Finalment, ha sortit una historia centrada en un drama interior. Dos lladres atraquen un banc als anys 70 i en la seva fugida maten un dels seus hostatges, un nen de poc anys. Ja situats en el 2007 i amb Barcelona com a escenari, el pare del nen (David Miralles) intentarà venjar-se. Es destapa una inevitable espiral de violència i un singular policia (Méndez), ja mig jubilat i amb mètodes poc ortodoxes, intervindrà de manera decisiva per resoldre el cas.
Per sobre de la trepidant història, per Ledesma, Una novela de barrio vol mostrar la mirada d'un sorprès policía que no reconeix als nous personatges que ara poblen la seva ciutat de sempre. "A Méndez li passa com a mi -diu l'escriptor- que em poso davant d'El Molino i ja no veig a la gent catalana de sempre, ara em trobo amb una altra gent que ha vingut d'altres països i expliquen altres coses". Francisco Gonzàlez Ledesma explica que, a vegades, no reconeix la seva Barcelona de sempre, però la continua estimant igual.

La Malla, 7 de setembre de 2007