7 de set. 2007

Francisco González Ledesma guanya el premi de novel·la negra RBA

Recupera el policia Méndez a «Una novela de barrio», la història d'una venjança

Xavi Aguilar

Francisco González Ledesma és el primer guanyador del Premi Internacional de Novel·la Negra RBA, que es va lliurar ahir a la nit en una gala en un conegut hotel de Barcelona. Entre gairebé 200 obres presentades, el jurat va premiar Una novela de barrio, la «història d'una venjança» que permet al veterà escriptor barceloní recuperar l'inspector de policia Ricardo Méndez, amb el qual ja havia guanyat altres premis. «Si mai em demana diners, no li podré dir que no», va fer broma l'autor.

Amb aquest guardó, dotat amb 125.000 euros, el policia creat per González Ledesma (Barcelona, 1927) guanya el seu quart premi, ja que també va aconseguir el Planeta amb Crónica sentimental en rojo (1984) i el Premi Mystère francès amb La dama de Cachemira (1989) i Cinco mujeres y media (2007).
Una novela de barrio, que l'autor va presentar amb el pseudònim de Paco Miralles, narra una història de venjança. Als anys 70, dos lladres atraquen un banc i en la fugida maten un ostatge, un nen de pocs anys. En la Barcelona de l'actualitat, un dels atracadors mor assassinat i l'altre, que intueix que serà el següent, intenta evitar-ho i matar aquell que creu que és el venjador, el pare del menor.
Soledad Puértolas, en representació del jurat que també integraven Suso de Toro, Lorenzo Silva, Antonio Lozano i Anik Lapointe, va destacar ahir que l'obra guanyadora «té un to àgil que t'atrapa, però alhora moments en què el temps s'atura i hi ha una gran intensitat poètica». L'escriptora va lloar la capacitat de González Ledesma de captar els ambients de la Barcelona de barri, un aspecte sobre el qual l'autor també va insistir: «Aquesta és una novel·la de policies, però també de barri. D'aquí el títol. Jo vaig créixer al Poble Sec, un barri de gent humil, republicana i represaliada que d'alguna manera m'ha marcat i es reflecteix a la meva obra.»
González Ledesma va avançar que la novel·la «és molt més que la història d'una venjança», ja que a banda de la trama criminal, també mostra la reconstrucció del que hauria esta la vida del nen desaparegut a l'atracament (aquesta, de fet, va ser la idea original que va donar lloc al llibre) i recrea la prostitució i les cases de cites d'un temps enrere.
Una novela de barrio, que es publicarà a mitjan novembre, manté l'humor àcid, la ironia i el ritme viu, amb frases curtes, habitual dels llibres de gènere de González Ledesma.
Pel que fa a la salut del personatge principal, l'escriptor va admetre que Méndez (una combinació de quatre policies reals que González Ledesma va conèixer) ja tenia ganes de deixar la professió fa més de vint anys, però tot i amb això va assegurar que obligarà l'inspector, amb qui comparteix la falta de fe en la justícia dels tribunals, a treballar en alguns casos més.


El Punt, 7 de setembre de 2007