12 de jul. 2005

González Ledesma presenta la seva novel·la negra més femenina

L’inspector Méndez continua la seva tasca incansable pels carrers de "la nova Barcelona multiracial" a ‘Cinco mujeres y media'.

Francisco González Ledesma va presentar ahir la seva última novel·la en el marc de la Setmana Negra de Gijón, certamen dedicat al gènere.
A Cinco mujeres y media (Planeta), l’escriptor situa el lector en els barris populars d’una nova Barcelona "en què els immigrants han reemplaçat els obrers". Les intrigues el porten també al passat marcat per la violència de la guerra i la gana de la postguerra, qüestions que "encara esmantenendins de la consciència de la gent".
L’escenari es concreta en els carrers del Raval i el Poble-sec, com ja és habitual en l’autor, però en el rerefons s’intueix la ciutat "sorgida del Fòrum, en què l’especulació immobiliària és la nova cultura empresarial".
El protagonista continua sent el Méndez que es va donar a conèixer amb Crónica sentimental en rojo, premi Planeta 1984. "Un personatge que tothom ignora i que rep els encàrrecs més fàcils per transformar-los en difícils, ja que vol arribar fins al fons". El peculiar mètode de treball de l’inspector consisteix a alliberar més delinqüents dels que ha detingut perquè "creu més en la llei del carrer que en la dels jutjats i perquè entén molt bé què és la gana". De tota manera, en aquest llibre s’enfronta a un delicte que no li permet ser magnànim: la violació.
Per González Ledesma, "les veritables protagonistes de la novel·la són les dones, les seves vides, i els seus pensaments, fet poc habitual en la novel·la negra, tradicionalment de protagonistes masculins". De fet, la seva protagonista reuneix molts dels drames de les dones que van heretar el patiment de la guerra "amb el marit mort o a la presó i els fills per mantenir, cosa que les duia a prostituir-se al Barri Xino".


Avui, 12 de juliol de 2005