21 de juny 2008

Ledesma situa Déu al tron de la Casa Blanca

Ada Castells

Francisco González Ledesma té dues qualitats imprescindibles per ser periodista i novel·lista: manté la curiositat intacta i és molt treballador. Ara ens ofereix un nou lliurament amb el pseudònim d'Enrique Moriel. Es tracta d'El candidato de Dios (Destino), on fa una paradoxal barreja entre un thriller ambientat a Nova York durant la campanya de les actuals eleccions presidencials nord-americanes i la Santíssima Trinitat. Actualitat i eternitat.
Tal com feia a l'exitosa La ciudad sin tiempo, l'escriptor mostra els seus dots periodístics cenyint-se a l'actualitat informativa, però no renuncia a la tasca de seduir el lector a partir d'una intriga i convidar-lo a la reflexió amb anades i vingudes a mons mítics i al passat. La nova novel·la va partir d'una pregunta que potser ens hauríem de fer tots, mal que ens pesi: ¿vol Déu ser president dels EUA? Així, l'escriptor s'endinsa en una qüestió clau del nostre temps: les relacions entre el poder polític i el religiós.
La novel·la també li permet fer una crítica de la democràcia nord-americana i avisa que hauríem de mantenir una mirada crítica perquè "darrere dels candidats sempre hi ha interessos. Les eleccions es converteixen en el festival de la màfia i mouen milers de milions de dòlars. Són ideals per fer novel·la negra". Sap de què parla. Com a periodista ha cobert les eleccions dels Estats Units des de la redacció de La Vanguardia.

Avui, 21 de juny de 2008