24 de juny 2008

González Ledesma intenta respondre a la qüestió «Jesucrist vol ser president?» a «El candidato de Dios»

V. Gaillard

La ciutat sin tiempo queda enrere i Enrique Moriel, àlies Francisco González Ledesma, ataca un tema de plena actualitat com són les eleccions presidencials nord-americanes. El candidato de Dios (Destino) intenta respondre a la pregunta «Jesucrist vol ser president?», una novel·la on apareixen personatges que representen Jesús –un candidat presidencial atípic–, la seva mare, Maria, el seu pare, Josep i el mateix Esperit Sant, sota el rostre d'un banquer totpoderós.
Si fa dos dies Eduardo Mendoza presentava una novel·la de gènere negre ambientada a l'antiga Roma amb un personatge inspirat en Jesús de Natzaret i la seva família (El asombroso viaje de Pomponio Flato), ara Francisco González Ledesma presenta un thriller que pren els mateixos personatges, però situats al Nova York actual i en plena campanya presidencial, un llibre que li va provocar una certa «angoixa física» quan l'escrivia, perquè tracta de la part més fosca d'aquests processos polítics.
Va començar a escriure'l ara fa 8 anys, després d'haver cobert dues campanyes nord-americanes i tenir un coneixement profund dels seus mecanismes. El seu fill, Enric González, també és corresponsal als Estats Units. Ledesma assegura que l'interessa moltíssim com a fenomen social. Com a fill de barri obrer que és, no va créixer en un entorn gaire devot, però en canvi es va educar en un col·legi religiós «dels antics».
Distingeix tres cares de la religió, les que representen Jesús, Déu i l'Esperit Sant. «He conegut molts creients i hi ha de tot, des de persones realment conscienciades amb el missatge cristià, fins a d'altres, com ara molts papes, que només volen el poder i que, com Pius XII, són autèntics criminals». L'autor barceloní ha tret la seva pròpia conclusió: «Quan la religió cristiana va fundar una doctrina i es va constituir l'Església a partir del seu reconeixement com a religió d'Estat per Constantí, estava cercant el poder polític.»
En el llibre, aquesta set de poder està encarnada per un banquer tèrbol i discret, Timothy Gaylor, que representa l'Esperit Sant, aquesta entitat tot poderosa de la Trinitat, i que serveix de contrapunt al candidat presidencial, Christian Earth, que predica l'amor, la fraternitat i la concòrdia. «Això de buscar la bondat en la política és un pecat», comenta Ledesma. La història d'intriga, en què hi ha un candidat assassinat, es complica quan surt a la llum que Earth és fill de Gaylor.
Altres personatges que apareixen a la novel·la són Hillary Clinton, per qui sent simpatia, atesa la seva «extrema sensibilitat, malgrat ser freda i ambiciosa», i Obama, un candidat que «no es pot identificar». Ledesma vaticina que guanyarà Obama, però li hauria fet gràcia que hagués guanyat una dona. «Si Obama oferís a Hillary Clinton un càrrec, tindria les eleccions guanyades.»

El Punt, 24 de juny de 2008