6 de jul. 2008

Francisco González Ledesma

Ricardo Caballero

Vídeo filmat en l'enregistrament de l'entrevista que Paky López va realitzar, per al seu programa "En Companyia" de Radio Sant Boi.
Novel·lista precoç, es va iniciar escrivint guions de còmics per a l'editorial Bruguera i novel·les de l'Oest que lliura a un ritme d'una a la setmana, sota el pseudònim Silver Kane, el que li proporciona ofici i recursos literaris, a més de permetre-li costejar-se la carrera de Dret. Va obtenir l'any 1948, amb sol 21 anys, el Premi Internacional de Novel·la instituït per l'editor José Janés per la seva novel·la Sombras viejas i en el jurat del qual es trobava Somerset Maugham i Walter Starkie. Tanmateix, la censura franquista va prohibir la seva publicació, titllant el seu autor de "roig" i "pornògraf", el que el va sumir en el silenci com a novel·lista i el va portar a dedicar-se primer a l'advocacia i després al periodisme, al Correu Català i, durant 25 anys, en La Vanguardia, on va arribar a ser redactor cap.
Ambdues professions li van proporcionar un bon coneixement de la societat, dels carrers de Barcelona, dels polítics i del món de les finances, que utilitzaria a les seves futures novel·les. En el seu temps lliure, va escriure Los napoleones (que també va ser prohibit), Las calles de nuestros padres i Expediente Barcelona (finalista del Premi Ciutat de València, l'any 1983), que sol van poder ser publicades amb la transició política a la democràcia. L'any 1984 va rebre el Premi Planeta per Crónica sentimental en rojo el que li va suposar notable popularitat i molts ànims per continuar escrivint.
La seva novel·la Expediente Barcelona va ser traduïda i publicada per la prestigiosa editorial francesa Gallimard, el qual li va proporcionar un prestigi i èxit editorial a França molt superior del que gaudeix a Espanya, fins al punt que les seves noves novel·les apareixen publicades abans al país veí. El protagonista de les seves novel·les, el comissari Ricardo Méndez, barreja d'escepticisme i punt d'honor, segueix els cànons del relat criminal. Méndez apareix per primera vegada precisament en Expediente Barcelona i inaugura una sèrie novel·lística que, al costat de la pròpia ciutat de Barcelona, constitueix el nexe central de les seves novel·les.



Sant Boi en video, 6 de juliol de 2008