23 de nov. 2009

L'escriptor González Ledesma comentarà les seves novel·les a L'H

Marga Solé

A la Biblioteca la Bòbila el dia 24, a les 19 h., dins del cicle Trobada amb l'autorAquest últim trimestre del 2009, en els diferents clubs de lectura de les biblioteques de L'Hospitalet es llegeixen obres de l'escriptor Francisco González Ledesma, i el dia 24, a les 19 h., a la Biblioteca la Bòbila el mateix autor s'asseu amb els lectors per comentar-les. "He participat en altres ocasions en aquestes xerrades, fins i tot a ciutats europees, i la veritat, m'agrada molt, és fonamental per copsar la sensibilitat del públic, n'aprenc molt, dels comentaris", manifesta l'escriptor.
Per a Ledesma és important el contacte "per saber si arribes al lector, de vegades et critiquen alguna cosa que no entenen i això et fa millorar molt, és enriquidor, perquè si no sembla que l'escriptor està en una torre de marfil i aquests contactes t'ajuden a tocar de peus a terra".
El novel·lista va néixer el 1927 al Poble Sec de Barcelona. Als 21 anys va guanyar el premi Josep Janés amb la novel·la Sombras viejas, que la dictadura franquista va prohibir. "Era considerat rojo perquè tractava temes socials, d'ensenyament, sindicalistes, que per a mi eren moderats però llavors els semblava que atemptaven contra la moral del règim i em vaig convertir en un escriptor prohibit, fins i tot em van dir que no publicaria res més i va ser així perquè amb el meu nom no ho vaig fer fins el 1977".
Quan tenia 21 anys, treballava en una editorial i el propietari li va suggerir que escrigués temes d'aventures i de l'oest i, com que no podia firmar, va sorgir el nom de Silver Kane. Amb aquest pseudònim s'ha convertit en un dels escriptors més llegits d'aquest tipus de publicacions. És famós també el seu inspector Ricardo Méndez, ja que no es pot oblidar que González Ledesma és un dels baluards de la novel·la negra.
El 1984 guanya el premi Planeta amb Crónica sentimental en rojo. "Sempre hi ha un abans i un després del Planeta, et converteixes en un escriptor important, significa que ho fas molt bé i això et fa venir molta por per la responsabilitat que suposa, però no significa que ja ho has fet tot", afirma.
Ara té un altre pseudònim, Enrique Moriel, autor d'El candidato de Dios. "És el nom del protagonista de la meva primera novel·la", diu. Ja està preparant un altre llibre, aquest cop amb el seu nom, però no en vol avançar res, diu que sortirà per Sant Jordi.

L'Hospitalet, 235, 23 de novembre de 2009