12 de nov. 2009

Jordi Dauder, Francisco González Ledesma i DDT Efectes Especials, Premis d’Honor del Fecinema

Els guardons s’entregaran en el transcurs de la gala de cloenda del festival el proper 22 de novembre

El Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa ha donat a conèixer els guanyadors dels Premis d’Honor del Fecinema 2009 que se celebrarà del 18 al 22 de novembre. Durant el transcurs de la gala de cloenda del certamen l’actor Jordi Dauder, l’escriptor Francisco González Ledesma i l’empresa DDT Efectes Especials seran premiats.

Un gran actor
El Fecinema ha volgut reconèixer l’actor Jordi Dauder que compta amb una important trajectòria en el gènere negre. La seva popularitat a Catalunya va assolir el seu punt màxim quan va protagonitzar la sèrie televisiva "Nissaga de poder" entre 1996 i 1998, al costat d’Emma Vilarasau. Al teatre s’ha especialitzat en clàssics antics i contemporanis, amb obres de Shakespeare, Calderón, Txèkhov, Beckett i Brecht. Al cinema ha aconseguit premis com el "Sant Jordi" 1990 amb "El Puente de Varsovia", de Pere Portabella, i el "Goya" 2008 amb "Camino" de Javier Fesser. Home polifacètic, ha treballat la poesia guanyant el "Premi Martí i Pol", la narració breu on ha estat reconegut amb el "Premi Ciutat de Sabadell" i la novel·la, autor de l’obra "El estupor o a través de las derrotas", publicada per Montesinos l’any 1996.

Escriptor de novel·la negra
Francisco González Ledesma és un dels màxims representants de la novel·la negra espanyola. Es va iniciar a la literatura guanyant el "Premio Internacional de Novela de Josep Janés" amb "Sombras viejas", concedit per un jurat on es trobava Somerset Maugham, encara que el llibre va ser prohibit per la censura franquista. Amb "Expediente Barcelona" (1983) va començar les aventures de l’inspector Ricardo Méndez pels barris populars de Barcelona. Darrerament i sota el pseudònim d’Enrique Moriel ha conreat la novel·la històrica amb "La ciudad sin tiempo" i la intriga de caire polític-religiós a "El candidato de Dios". És l’autor espanyol més premiat i entre els seus guardons cal destacar el "Premi Planeta" l’any 1984 per la seva novel·la "Cronica sentimental en rojo", el "Prix Mystére" a la millor novel·la europea, concedit a França l’any 1986, i el "Premi Hammett" l’any 2003.

Empresa reconeguda per Hollywood
L’empresa DDT Efectes Especials és una marca de referència que ja forma part dels projectes més importants de la indústria cinematogràfica internacional. Els seus responsables seran a Manresa fent una aturada en el seu treball a Londres per a la propera pel·lícula de la nissaga Harry Potter. David Martí, David Alcalde i Tato Pons, amb poc més de vint anys, van entrar en un terreny en què molt pocs s’hi havien atrevit. L’any 2007 David Martí i Montse Ribé recollien l’Òscar al millor maquillatge pel seu treball a la pel·lícula de Guillermo del Toro "El laberinto del fauno". L’empresa ha participat en més de 180 anuncis i en una trentena de produccions cinematogràfiques dirigides per personatges de renom com Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar o l’esmentat Guillermo del Toro.

Manresainfo.cat, 12 de novembre de 2009