6 de maig 2008

Francisco González Ledesma y el Cómic

Hermezo

FIRA DEL LLIBRE DE VALÈNCIA - 2008.

¿Qué puedo decir ya sobre Francisco González Ledesma que no haya escrito en SIGLO XXI? Muy poco ya. Paco es un extraordinario novelista, en estos momentos probablemente el mejor escritor de novela negra de nuestro país. Un hombre que, con ochenta años en los bolsillos, escribe cinco horas diarias y tiene una imaginación desbordante, atrapadora y desafiante. Tachado por la censura franquista de "rojo y pornógrafo", González Ledesma subsistió al ostracismo escribiendo novelas del Oeste bajo el seudónimo de Silver Kane. Ganador de los premios Planeta, Internacional Josep Janés, Internacional de Novela Negra RBA y del Pepe Carvalho, próximamente verá la luz su nueva novela, cuyo título todavía no ha sido desvelado. Aprovechando su estancia en la Fira del Llibre de València 2008, charlamos con él unos minutos – pocos porque tenía muchos ejemplares que firmar – sobre el Cómic, ya que él fue guionista de Bruguera durante mucho tiempo. Y éstas fueron sus respuestas para nuestro Kiosco.
Tú vas fer Còmic fa molts de temps, no?
Sí, vaig començar l’any 47 o 48, quan jo era estudiant de dret i em van oferir la possibilitat d’escriure còmics. Vaig crear l’Inspector Dan, que va ser un personatge molt ben triat i amb molt d’èxit. Una de les crítiques més favorables de l’Inspector va ser la de Terenci Moix, que digué que era el millor còmic que mai havia llegit. La sèrie va continuar fent-se molts anys, però al final jo ja no coneixia ni als nous guionistes ni tampoc als dibuixants.
Com aprengueres la tècnica del Còmic?
Jo havia pres l’imatgeria del Còmic de nen, llegint una revista molt maca que hi havia i que s’anomenava ‘El aventurero’, on surtien el mag Merlin, l’inspector X-9 i Dale Arden. D’aquestes lectures vaig aprendre la tècnica i l’imaginació. El Còmic és un gènere que desenvolupa moltísim l’imaginació.
Les teves primeres lectures, doncs, van ser el Còmic?
Jo llegia de tot, incloent-hi coses que és millor no dir ara, des del mateix ‘Quixot’ fins i tot còmics. Però lògicament el que em divertia més, per la meva edat, era llegir còmics.
El Cómic es un gènere de segona divisió?
De segona dvisió? Per Déu, clar que no. El Còmic és un medi d'expressió diferent i tan vàlid com els altres. Requereix imaginació, cultura i saber expressar-se. És un mitjà d'expressió com la novel.la o el periodisme. Hi ha guionistes de còmics fabulosos. En aquest sentit no és un gènere de segonda divisió, en absolut.
T'agradaria veure qualsevol novel.la teva traslladada al Còmic?
No ho havia pensat mai, però m'agradaria molt. No seria capaç de fer el guió però m'agradaria molt. Em faria molta il.lusió, encara que no crec que passi. He perdut ja la pràctica de fer còmics.

El Kiosko de Dolan, 6 de mayo de 2008