28 d’abr. 2006

Ricardo Méndez

Jordi Canal

Personatge creat el 1983 per Francisco González Ledesma. Vell inspector de la policia de Barcelona que no acaba de jubilar-se perquè, com ell mateix confesa, es moriria de fàstic en una pensió. És un perdedor, desenganyat de la vida, fill dels baixos fons barcelonins, però gran coneixedor de la cara oculta dels barris alts. No l'han ascendit mai, cosa que no el preocupa gens, ja que cada vegada creu menys en la llei oficial i opta per interpretar la justícia a la seva manera. Amb el temps s'ha anat tornant més tou i cínic, fins al punt que els seus superiors es plantegen separar-lo del servei.
Méndez no creu ni en l'Estat ni en la justícia; el seu credo és la moral individual i la llei del carrer. Sempre porta les butxaques plenes de llibres. De tornada de tot, profundament escèptic pel que fa a la natura humana, mira el món que l'envolta amb una mirada molt crítica.

La sèrie Méndez

El expediente Barcelona; Las calles de nuestros padres; Crónica sentimental en rojo; La dama de Cachemira; Historia de Dios en una esquina; El pecado o algo parecido; Cinco mujeres y media.

Jordi Canal. Detectius: els grans investigadors a la novel·la negra i policíaca. Exposició. Barcelona: Diputació de Barcelona. Servei de Biblioteques, 2006